Ankara’da Uluslararası Basın Özgürlüğü Misyonundan Çağrı: “Etki Ajanlığı Düzenlemesi Geri Çekilsin!”
Uluslararası Basın Kurumu’nun (IPI) öncülük ettiği, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nin (ECPMF) katıldığı Ankara’daki basın özgürlüğü misyonu, AK Parti’nin yasalaştırmak üzere gündeme getirdiği “etki ajanlığı” düzenlemesinin geri çekilmesi için çağrıda bulundu. Misyon, gelecek günlerde düzenlemeye ilişkin tüm bu konuları detaylandıran bir rapor yayınlayacağını açıkladı.
Misyonun yayımladığı ortak açıklamaya göre, yasama gündeminde olan casusluk yasa teklifi yürürlüğe girdiğinde casusluk tanımının ciddi şekilde genişletileceği belirtildi. Teklif, herhangi bir suçtan mahkum olan kişilere yedi yıla kadar ek ceza getirebilecek nitelikte.
Basın meslek örgütlerinin “etki ajanlığı” düzenlemesini ciddi bir tehdit olarak gördüğü ifade edilerek, geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere olan yasa teklifinden çıkarıldığı hatırlatıldı.
“Etki Ajanlığı Olarak Bilinen Yasa Tasarısı Eleştirenleri Casuslukla Suçlayabilecek”
Misyonun yayımladığı ortak açıklamada, Türkiye’de önerilen mevzuat ile Gürcistan’da kabul edilen “yabancı ajan” yasası arasındaki farklara dikkat çekildi. Türkiye’deki düzenleme, eleştirel kişileri yargı süreçlerinde casus olarak etiketleyebilecek ve hapis cezalarıyla karşı karşıya bırakabilecek nitelikte.
Hükümet, casusluk maddesini meclis oylamasından çekerken, medya özgürlüğü kuruluşları ise metindeki belirsiz ifadelerin netleştirilmesini ve hükümet eleştiren herkesin hedef alınmasının engellenmesini talep ediyor.
2024 Türkiye’de basın özgürlüğü uluslararası misyonu, Ankara’da gerçekleşti. Heyet, Anayasa Mahkemesi ve muhalefet partileri gibi kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdi ve bir rapor yayınlayacak.
Ziyaretler sırasında ele alınan konular arasında eleştirel gazetecilere yönelik baskı, RTÜK’ün çeşitli medya kuruluşlarına cezai işlem uygulaması ve çevrimiçi gazeteciliğin sansürlenmesi yer alıyor.